tisdag 12 maj 2015

Vad är snus?

Snus är en produkt som tillverkas av tobakspulver och formas till en fuktig massa som sätts under överläppen. Snus finns i två olika former i lösnus som bakas till en sorts dyna innan den sätts i munnen ett annat sätt att använda lössnus är genom att använda en sorts spruta där man tar bort ändan så att det blir en rund spätts på sprutan. Den andra formen snuset förekommer i är portions snus portionerna eller prillorna se ofta kallas är ungefär som lösnus i fördiga portioner i påsar.

Portion snuset förekommer i vita prillor och i normala prillor syftet med vita prillor är att de inte skulle färga tänderna.  En prilla väger 1-3 gram och innehåller lika mycket nikotin per prilla som 10-20 cigaretter beroende på styrkan av snuset, med styrka menar man hur mycket nikotin en prilla innehåller. Standarden på styrkan är ungefär 8 mg medan de starkaste snusen har över 40 mg nikotin per prilla.

I Finland är lössnuset mer allmänt trots att portions snuset blir hela tide populärare specielt innom ungdomar i Finland.

nedan ser ni vaf snuset innehåller källa:

Snust innehåller alltså förutom tobak nikotin och vatten tusentals olika kemiska ämnen av dessa är 28 cancer framkallande. Snuset innehåller desutom tungmetaller så som t.ex. bly och änligt vissa källor även radioaktiva änen som t.ex uran.

Trots att snuset innehåller mycket mer nikotin en cigaretter sugs den in i kroppen mycket långsammare en genom rökningen men å andra sidan hålls nikotinet mycket längre i blod cirkulationen. På grund av att nikotin halten är så stor i snuset blir man beroende av produkten redan efter några gånger man använt den.

-Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar