tisdag 12 maj 2015

Nedskräpning och miljöpåverkan

Nedskräpning

Människor är bekymrade övar att snuset kommer att skräpa ner naturen och städerna ännu mer ifall det skulle bli lagligt i vårt land.

Snus finns i både portion form och löst. Båda dera faste ma inte skulle tro det förvandlas till mull med hjälp av naturen. Det tar bar en ganska långa stund för prtionsnuset att förmultnas, då snuset omges av en "påse". Lös snus förmultnar däremot snabbare och skräpar inte ner naturen på samma sätt som portionsnuset.

Om man t ex reser till Danmark och blir plötsligt sugen på snus, kan man skaffa sig en puck ganska lätt. Det som är annorlunda är att det bara säljs lös snus. Det beror på att man inte vill ha en massa påsar fast limmade på gatan, husen etc. Lös snus skräpar inte lika mycket ner naturen som och stads miljön som portionsuset.

Det som ändå är problemet med portionsnus är att det skräpar ner i större mängd och det kan bli ganska fula märken på väggarna, om det t ex finns massor med "prillor" fast hängande på väggen.

Kanske vi i Finland kunde fundera på det som en lösning? Själv tycker jag att det inte vore den bästa lösningen. Men här kan vi alla ha helt olika syn på saken och jag hoppas ni läsare har en egen åsikt....

Vart skall man slänga snuset efter användning?

Efter använding skall snuset slängas i sopor inte spolas ner i toaletten. Helst inte heller kastas ut i naturen.... Det är endå svårt att stoppa det.

Miljöpåverkan


Eftersom snus tillverkas till stor del av tobak lider naturen av att man måste använda mycket gödsel. Dessutom används mycket bekämpningsmedel för att få odlingarna att bli bra. Bekämpningsmedlen är alltså kemiska, de påverkar negativt på miljön och jordmån. 

Bekämpningsmedlen ger också stora risker för att insjukna i allvarliga sjukdomar som t ex cancer i olika form.

Andra negativa följder vid tillverkningen av snuset är då man vid tobaks torkningen använder sig av mycket ved, vilket speciellt i utvecklingsländer kan lätt leda till avskogning.


-Vincent


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar